Fogyás, klorogénsav tartalmú Zöldkávéval

A Zöld kávé kesernyés ízéért a benne található savak a felelősek, így többek között az almasav, citromsav, ecetsav, klorogénsav, kínasav és a tejsav.

A Zöld kávé legfontosabb hatóanyaga a klorogénsav, mely egy olyan kémiai vegyület, ami megtalálható a barackban, szilvában burgonyában is, de legmagasabb koncentrációban a zöld kávéban lelhető fel. 

A klorogénsav erős antioxidáns képességekkel rendelkezik, valamint hozzájárul a glükóz lassú felszabadulásához, ami miatt nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet szervezetünkben.

A klorogénsavnak több fajtája van, melyek molekuláris szerkezete természetesen igen hasonló. A zöld kávéban a legtöbb az úgynevezett  5-kaffeoilkinik savból található. A klorogénsavak közé sorolható még a feruolilkinik, a dikafeoilkinik, és a koumaroilikinik sav is.

E savak koncentrációja nagymértékben meghatározza az adott kávé aromáját. A klorogénsav mennyisége eltérő a különböző fajta kávékban, ez főként a kávé pörkölésétől, csiszolásától és előkészítésétől függ.

Általánosan elmondható, hogy minél tovább pörkölik az adott kávét, annál kevesebb klorogénsav marad benne, valamint a durvára őrölt kávéban is kisebb a klorogénsav koncentrációja, mint a finomra őröltben. Tehát a hosszú és magas hőmérsékletű pörkölés erősen csökkenti a kávé klorogénsav-tartalmát.

Éppen ezek miatt a zöld kávéban van a legmagasabb koncentrációban klorogénsav, hiszen ezt nem pörkölik és őrlik, tehát a zöld kávé valamennyi klorogénsavat megőrzi magában.

Zsírégetés természetesen és hatékonyan klorogénsavval

A klorogénsav rendkívül fontos szerepet tölthet be az ideális testsúly elérésében, mivel kivételesen hatékonyan fokozza az anyagcserét, valamint jótékonyan befolyásolja a szervezet energiafelhasználását is.

Ráadásul a klorogénsav hozzájárul az egészséges testzsírszint eléréséhez, s mindeközben támogatja a szív-és érrendszer egészségét, illetve szabályozza a vércukorszintet is.fogyas-dieta-fogyokura

A klorogénsav egyik legfontosabb képessége a fogyni vágyók számára, hogy felpörgeti az anyagcserét. Amennyiben nem elég gyors az anyagcsere, akkor tulajdonképpen hiába diétázunk, mert a szervezet nem képes megfelelő ütemben megszabadulni a felesleges zsírraktáraktól.

Azonban ha kellően gyors az anyagcsere, akkor szinte biztosan elkezdődik a kilók leadása, akár változatlan kalóriabevitel mellett is.

A klorogénsav pedig még úgy is hozzájárul a fogyás sikerességéhez, hogy nagymértékben képes csökkenteni a szénhidrátok zsírrá történő átalakulását. Tehát a bevitt táplálékokból jóval kevesebb zsírszövet fog kialakulni

A klorogénsav ezen kívül azzal is támogatja a súlycsökkenést, hogy képes felszívni a glükózt a szervezetben.

A klorogénsav egyébként számos egyéb egészségmegőrző hatással is rendelkezik, többek között meg tudja szüntetni a székrekedést, hatékonyan csökkenti a vérnyomást, védelmezi az idegeket a gyulladásokkal szemben, valamint rendkívül eredményesen élénkít és vitalizál.

Bizonyított súlycsökkentő hatás

A zöld kávé súlycsökkentő hatását már számos kutatásban vizsgálták, és az eredmények igen meggyőzőek. 

Több túlsúlyos embereken végzett vizsgálat során is igen nagymértékű testtömegcsökkenést figyeltek meg, ami mínusz 6-10 kiló közé esett általában. De ezen kívül jelentősen csökkent a testtömeg-index (BMI) és a testzsír százalékos aránya is.

Az egyik vizsgálatban – ami 22 hétig tartott – túlsúlyos és elhízott embereket figyeltek meg, akik naponta több alkalommal fogyasztottak zöld kávé kivonatot. Természetesen emellett alacsony zsírtartalmú ételeket ettek, és rendszeresen mozogtak, sportoltak is.

A vizsgált személyeket három csoportra osztották fel, így volt egy alacsony dózisú és egy mfogyas-zsiregetes-fogyokura-33agas dózisú zöld kávé kivonatot fogyasztó csoport,  valamint egy placebót kapó csoport is. A kísérlet résztvevői mindegyik csoportban 6 hetet töltöttek.

A résztvevők átlagosan 7,7 kilogrammtól szabadultak meg a 22 hét leforgása alatt, ami az eredeti testsúly 10,5%-át, míg a testzsír 16%-át tette ki.

Egyébként ez volt az első olyan kísérlet, amelyikben a zöld kávé mennyiségét is vizsgálták, s ez alapján meg is állapították, hogy a nagyobb mennyiségű zöld kávé kivonatot fogyasztó csoport résztvevői esetében gyorsabban történt meg a súlycsökkenés. 

Tehát ma már tudományosan is alátámasztott tény, hogy a zöld kávé kivonat igen eredményesen járul hozzá a fogyókúrához.

Sőt, a zöld kávé abban is segít, hogy megőrizzük az ideális testsúlyunkat, vagy hogy ne szaladjanak ismét fel ránk a már leadott kilók.

A zöld kávé tehát nem csodaszer, azonban remekül képes megtámogatni a fogyókúrát anyagcsere-gyorsító és zsírégető hatásai által.